БЕМОРИСТОНИ ИБНИ СИНО Ёрии таъҷилӣ: (+992) 90 255 03 03
Бемористони байналмилалии Ибни Сино

Хабар

  • ЧИ ГУНА ОЗМОИШИ ХУНРО МЕШАВАД ХОНД?

    Мудири бахши  озмоишгоҳи

    Бемористони Байналмиллалии Ибни Сино,

    Хуросон Набиева.

     

    Хондан ва фаҳми озмоиши хун барои афроде, ки маълумоти тиббӣ надоранд мушкил эҷод мекунад. Чаро, ки ин озмоиш барои табибон тартиб дода мешавад.

     
  • СИНДРОМИ ЗАНОНИ ҶАВОНИ ТОҶИК

     

    Унвони аслӣ

     

    Шикоятҳои пайдарпайи невропсихиатрикӣ дар занони ҷавони мубталои ҷоғари сода, дар Тоҷикистон (Синдроми занони ҷавони тоҷик?!).

     

    Аббоси Таваккулиёни Арҷманд, интернист, эндокринолог, Клиникаи байналмиллалии Ибни Сино, Душанбе, Тоҷикистон

    Диловар Маҳмадёров, кардиолог, Клиникаи байналмиллалии Ибни Сино, Душанбе, Тоҷикистон.

    *Малика Юсупова, кардиолог, Клиникаи байналмиллалии Ибни Сино, Душанбе, Тоҷикистон.

    Абдухалил Холиқзода, раиси ҳайати мудирони Клиникаи байналмиллалии Ибни Сино, Душанбе, Тоҷикистон.

     

    Унвони кӯтоҳ

    «Ҷоғари содаи эндемикӣ ва ҳолатҳои асабхастагии шадид; оё ин ду бо ҳам иртибот доранд?»

     

     

     

     *Нависандаи тарафи мукотибот: Малика Юсупова, Клиникаи байналмиллалии Ибни Сино, ш. Душанбе, Тоҷикистон, к.  Фотеҳ. Ниёзи 34, +992446400102, +992446400103  Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.


     

     
  • Равиши академики нигориши як мақолаи илмӣ дар заминаи тиб

    УНВОН

    (TITLE)

     

     Равиши академики нигориши як мақолаи илмӣ дар заминаи тиб

     

    Аббоси Тавакуллиён Арҷманд, эндокринологи Бемористони байналмиллалии Ибни Сино, Душанбе, Тоҷикистон

    Баргардон ба хати кириллӣ Абдухалил Холиқзода

    *Вироиш ва тарроҳӣ Фирӯза Назирова

     

     

    Унвони кӯтоҳ

    (Running title) 

    Чӣ гуна як мақолаи илмӣ бинависем?

     

     

     

     

     *Фирӯза Назирова, Бемористони Байналмиллалии Ибни Сино, ш. Душанбе, Тоҷикистон, к. Фотеҳ Ниёзӣ 34, +992446400102; +992446400103, Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.


     

Мо дар Facebook

Обу ҳаво

ШАШ НӮШИДАНИИ ЧАРБИСӮЗ

Мутахассисон мегӯянд, ки нушиданиҳои зиёде вуҷуд  доранд, ки хосияти чарби (равған) сӯзиро доро мебошанд. Аммо дар миёни анбӯҳи онҳо боз нӯшиданиҳое ҳастанд, ки ин хосиятро ба таври аъло доро мебошанд.

Ба андешаи мутахассисин нӯшиданиҳои зерин дар самти сӯзонидан ё об кардани чарбии бадан бисёр хуб ва коромад мебошанд:

1. Об:

Об яке аз асоситарин нӯшиданиҳо барои об кардани равғани бадан ба шумор меравад. Вақте мехоҳед вазн кам кунед, хеле муҳим аст ки баданатон ба миқдори кофӣ об дошта бошад. Нушидани миқдори зиёди об дар тули рӯз ба бадани одамӣ кумак мекунад, то таъодули моеъоти худро ҳифз кунад ва илова бар ин боис мешавад, ки  одам бештар эҳсоси серӣ кунад ва камтар ғизо бихурад.

2. Чои хунуки пудинаӣ:

Ин нушиданӣ илова бар инки ташнагии баданро бартараф мекунад ва дар фасли тобистон ба инсон таровату шодобӣ медиҳад, барои соф ё лоғар кардани шикам низ бисёр муфид аст. Пудина(наъно) ба шиками одам кумак мекунад, ки чарбиҳоро бисузонад ва ғизоҳои пурчарб ё серравғанро бо осонӣ ҳазм кунад ва ба ин тартиб монеъ аз бузург шудани шикам мегардад.

3. Оби тарбуз:

Ба андешаи мутахассисон оби тарбуз яке аз беҳтарин ва солимтарин об меваҳои дунё ба шумор меравад.  Оби тарбуз метавонад  миқдори бисёр зиёди оби баданро таъмин кунад ва ҳамчунин чарбиҳои изофиро бисузонад. Албатта ба ин нукта бояд таваҷҷуҳ дошт, ки  агар ба оби тарбуз заррае шарбат ё шакар изофа кунед, ин моъеи лазиз хусусиёти аслии худашро аз даст хоҳад дод. Оби тарбуз ҳамчунин витаминҳои бисёр зиёде монанди аминокислотаҳои лозим ва ликопинҳои зиддисаратонӣ дорад.

4. Оби ананас:

Ананас шояд аз гуруҳи меваҳои бисёр ширин бошад, аммо оби он дар сурате, ки ба таври табиӣ истифода шавад, метавонад чарбиҳои баданро комилан нобуд кунад. Оби ананас дорои маводе аст, ки кумак мекунад, то чарбиҳо ба осонӣ об шаванд.

5. Шоколади талх:

То ба ҳол исме аз нушиданиҳои шоколадӣ шунидаед? Ин нушиданиҳо бо об кардани шоколадҳои талх ва ё таркибӣ ба вуҷуд меояд. Агар аз шоколадҳои бисёр асил истифода кунед, метавонед ба роҳатӣ бадани бисёр хуб ва ҳамчунин шиками рост ва бидуни чарбӣ дошта бошед.

6. Чои  кабуд:

Дар мавриди чои кабуд матолиби бисёр зиёде то ба ҳол гуфта шуда аст ва яке аз аслитарини онҳо, қудрати чарбисузии ин нӯшидании гуворост. Ин нӯшокиро метавонед баъд аз варзиш ва ё баъд аз ҳаммом кардан истифода кунед. Ба андешаи мутахассисон, маҳз дар ин замонҳо, чои кабуд бештарин асарро руи бадан мегузорад. 

ФОТО